Skrivet av Iselin Walle on 2020-03-24 13:34

Introduktion: Bildoptimering i din webshop

Om du driver en webshop är bildoptimering en konst du vill behärska. Från att locka kunder som granskar Google till att minska laddningstiden för webbplatsen är optimering av bilder en viktig del av att bygga en framgångsrik e-handelswebbplats.

Vad är bildoptimering?

Bildoptimering handlar om att minska filstorleken på dina bilder så mycket som möjligt utan att ge avkall på kvaliteten. Från ett SEO perspektiv vill man också få sina produktbilder att visas på Google och andra sökmotorer.

Så gör du för att optimera dina bilder i din webshop

1. Ge ett beskrivande namn till dina bilder
Det lättaste man kan göra är att ladda upp bilder med befintliga filnamn. Från ett SEO-perspektiv är det viktigt att använda relevanta nyckelord för att hjälpa din webshop att rankas hos olika sökmotorer. Att skapa beskrivande, sökordsrika filnamn är avgörande för bildoptimering. Kom ihåg att sökmotorer genomsöker inte bara texten, men också dina filnamn.

2. Minska filstorleken på bilderna
Bilder ger liv till ditt innehåll och hjälper till att öka engagemanget och vistelsetiden på hemsidan. Men om dina bilder inte är optimerade kan de skada mer än att hjälpa. Om dina produktbilder ser små ut vid första ögonkast kan dom ha stora mängder extra data som kan komprimeras för att din webshop ska kunna laddas snabbare. Se till att komprimera bilder och minska storleken på dem så de inte är större än nödvändigt.

3. Använd rätt filformat
Det finns olika bildformat och beroende på vilket du väljer blir bilderna olika stora. För vanliga fotografiska bilder är JPEG det bästa valet. Bilder som är sparade i detta format har en god färgåtergivning, rimlig kvalitet och förhållandevis liten filstorlek. Om du å andra sidan har en grafisk bild med få färg, exempelvis en logotyp, eller om du önskar en transparent bakgrund, är PNG ett bättre filformat.

  • Välj bara .png för bilder med frilagd bakgrund. Bilder i detta format blir tyngre att ladda än .jpg-bilder.
  • Välj bara .gif för animerade bilder (korta filmer utan ljud). De blir också tunga att ladda.
  • Välj nästan alltid .jpg! Det är ett format som komprimerar bilden på ett bra sätt. Med mycket komprimering får du mindre bilder som laddar snabbare.

4. Välj rätt upplösning

  • Filstorlek: Anger hur "tung" eller "lätt" bildfilen är. Att minska filstorleken kallas komprimering.
  • Dimensioner: Avser längden och bredden på en digital bild, mätt i pixlar.
  • Bildupplösning: Denna term hänvisar till kvaliteten eller detaljerna i dina bilder. Mätt i pixlar per tum (PPI). Högre antalet pixlar resulterar i en skarpare bild.

Låt oss se på dimension kontra bildupplösning. Skillnaden mellan de två är att dimensioner räknar antalet pixlar av en specifik längd och bredd i en bild, medan bildupplösningen räknar antalet pixlar per tum. Två olika bilder kan ha samma dimensioner, men olika upplösningar. Det kan göra att en bild ser oskarp ut och den andra ser skarp ut. Se exemplet nedan:

dimension_bild
5. Verktyg och program för bildoptimering
Det finns många verktyg och program där ute, både premium och gratis, som du kan använda för att optimera dina bilder. Vissa ger dig verktygen för att utföra dina egna optimeringar och andra gör jobbet åt dig. Här är några exempel på verktyg du kan använda dig av för att optimera och komprimera dina bilder:

Läs mer: